Ontwikkelaarslogboek november 2018


Luciën
 Share

Recommended Posts

In dit log:
- Groei van de ontwikkelaarsploeg

- Uitstel van Aflevering Drie
- Herziene uitgave van Winterstilte (afl. 1 en 2) en Overlevingsmodus in december

Waarde overlevers uit de Lage Landen,

Ik heb in dit log nieuws over de onwikkelingen bij onze studio en ik wil jullie graag bijpraten over de voortgang betreffende een aantal onderdelen van het spel. Ik heb goed nieuws, en ietwat teleurstellend nieuws. Ik hoop dat voor de meesten van jullie het nieuws vooral positief uitpakt.

5be380cff0c0f_hangar01.thumb.png.f9090fc0a852fc7628f0d3626902986a.png

Groei van Hinterland Studio's
Een aantal van jullie hebben ongetwijfeld iets meegekregen van de recente malaise in de spellenmakerij, die geresulteerd heeft in een stortvloed aan sluitingen van studio's. Onder de slachtoffers ook Telltale Studio's, die stortten op 3D-geanimeerde avonturenspellen in de geest van LucasArts. Dat nieuws is ingeslagen als een bom. Een sluiting die minder breed uitgemeten is in de vakliteratuur, maar de ontwikkelaarsgemeenschap in Vancouver een enorme opdoffer geeft is de volledige sluiting van de lokale tak van Capcom. De sluiting kostte 200 mensen hun baan. In de weken die daarop volgden hebben we gesprekken gevoerd met ontslagen werknemers om te zien of wij ze konden helpen, en om te onderzoeken hoe wij met hun expertise onze eigen ontwikkelcapaciteit konden uitbouwen.

Omdat wij reeds een aantal oud-medewerkers van Capcom Vancouver in onze gelederen hadden, konden we goed inschatten wie een waardevolle aanvulling voor ons team zou kunnen vormen, en paste binnen de cultuur van Hinterland. Resulterend uit de treurnis bij Capcom, alsmede een aantal gesprekken dat we toch al voerden met andere mensen hebben we afgelopen maand zes nieuwe krachten aangenomen. Zo sterk is Hinterland de afgelopen vijf jaar nog niet gegroeid.

De sterkste groei in bemensing zit hem in het aantal animators. Animatie is altijd al een aspect geweest dat qua bemensing een uitdaging vormde. Onze huidige, driekoppige ploeg animators heeft weliswaar afgelopen 18 maanden een aantal sterke staaltjes van technisch en creatief werk afgeleverd, maar we zijn desalniettemin altijd beperkt geweest voor wat betreft de hoeveelheid materiaal we konden maken. Dat gegeven heeft ons op een aantal vlakken best wel eens in de weg gezeten. Om een voorbeeld te geven: het besluit om geschreven dialogen mee te leveren in de oorspronkelijke versie van Aflevering 1 en 2. Die (moeilijke) keuze hebben we moeten maken omdat we simpelweg niet alle (voor gesproken dialogen) benodigde animaties konden produceren.

Voor het heruitgeven van die twee afleveringen ("Redux") hebben we een nieuwe technologie voor het animeren van gelaatsuitdrukkingen geïmplementeerd. Daardoor staan de zaken er een stuk beter voor, en kunnen we als spelers in de uitgave van december 2018 de dialogen voeren met volledig geanimeerde personages. Ik vind dat dit de presentatie van het verhaalelement in Winterstilte echt ten goede komt.

spear.gif.ab85bbbf863210b98426668387b63a1d.gif

Vlak voordat Capcom Vancouver haar deuren sloot, zijn ze nog een nieuwe motion-capturestudio begonnen. Motion capture is een animatietechniek waar de bewegingen van een acteur door middel van sensoren wordt vastgelegd en omgezet naar digitale code. Met behulp van deze techniek kunnen 3d-animaties veel sneller en naturel worden opgebouwd. We hebben hun apparatuur kunnen overnemen. Deze aanschaf betekent dat we nu de beschikking hebben over een studio-opstelling met 36 camera's. Deze faciliteit gaat ons genoeg brengen om ons door de komende projecten te helpen. Nu we onze eigen middelen hebben om verroeringen vast te leggen, hoeven we niet langer rekening te houden met de agenda van externe studio's. Dat betekent meer vrijheid bij het inplannen van werkzaamheden, en dat we uitgebreider kunnen filmen, beoordelen van geschoten materiaal en eventueel opnieuw vastleggen van bewegingen. 

In aanvulling op de twee animators hebben we ook twee nieuwe programmeurs aangenomen, alsmede een nieuwe proefdraaier en iemand die voor ons de gebruikersomgeving en visuele effecten gaat verzorgen. Verder zijn we nog bezig met sollicitatiegesprekken waaruit misschien nog een aantal nieuwe personeelsleden zullen rollen. Tussen de sollicitanten zitten een aantal lui van Telltale en andere studio's die zich toeleggen op vertellingen. Stuk voor stuk zijn dit mensen die men heeft moeten laten gaan en nu op zoek zijn naar een nieuw thuis. We vinden dit een buitenkans om onze ploeg verder uit te bouwen met het oog op toekomstig werk aan The Long Dark en ons volgende spel.

Deze nieuwe aanwas betekent dat we als spellenmaker groot genoeg worden om onze ploeg op te splitsen in twee productieteams. De ene ploeg legt zich toe op "Winterstilte", en de andere richt zich op de Overlevingsmodus. We hebben tot dusverre vaak geworsteld met ons streven voldoende materiaal te produceren om zowel de verhalende variant als de overlevingsmodus goed op stoom te houden. Derhalve zie ik het rooskleurig in voor wat betreft de toekomst van The Long Dark en de toekomstige toevoegingen en verbeteringen. Nu we in staat zijn om twee toegewijde teams te hebben, verzekert dat een snellere ontwikkeling voor beide speelvarianten.

methuselah_ml_final.thumb.jpg.3482b55eb7770d54cfc283ccf4ecbef5.jpg

Uitstel van Aflevering 3
Dan nu het wat minder opbeurende nieuws. Nu we plotsklaps beschikken over al dit nieuwe ontwikkelingstalent èn de apparatuur voor het vastleggen van bewegingen zijn de mogelijkheden voor wat betreft Aflevering 3 ook navenant toegenomen. Ik heb besloten dat ik daar gráág gebruik van wil maken, zowel van de nieuwe manschappen als de studio-apparatuur; dit om de omgeving verder te verfraaien en nieuwe zaken toe te voegen. Dat betekent echter wel dat deze aflevering niet klaar zal zijn om mee te gaan in de lichting van december.

Daarover valt, gezien alle hectiek rond de uitbreiding van onze ploeg, niet veel meer over te zegen. Ik begrijp dat dit nogal als een teleurstelling kan komen.

Hernemen Aflevering 1 en 2 in december
Dit mag misschien wat wrang smaken na het nieuws over het uitstellen van de derde aflevering, maar er komt een hernomen versie ('redux') van aflevering 1 en 2 uit in december. Hoewel het narratief voor deze twee aflevering in grote lijnen gelijk blijft, verandert er, ten opzichte van wat je vorig jaar hebt gespeeld, wel degelijk veel aan de details en de manier waarop de missies zijn opgebouwd. Werkelijk alles is herschreven, opnieuw opgenomen en geanimeerd. Er zijn ook nog een aantal extra verhaallijnen aan de missie toegevoegd die er tot dusverre nog niet waren. Dat zijn elementen die de hele belevenis en het verhaal van Winterstilte beter uit de verf laten komen. In december dit jaar kunnen je deze hernomen afleveringen opnieuw spelen en, aangezien zij dienen als sjabloon voor hoe wij voortaan missies en verhaallijnen aanvliegen, zodoende een heel aardige indruk krijgen van wat je mag verwachten in Aflevering 3 en verder.

Zoals ik reeds eerder schreef, ben je al je oude opgeslagen speelbeurten voor 'Winterstilte' kwijt zodra je de nieuwe versie van The Long Dark instart. Omdat er zo veel verandert aan de inrichting van het spel, sluiten de opgeslagen speelbeurten niet langer aan bij de nieuwe werkelijkheid. Als je dus nog moet beginnen aan Winterstilte, raden we je aan om daar nog mee te wachten tot in december de nieuwe versie van het spel beschikbaar is. En wil je je huidige speelbeurt afronden, doe dat vooral zo snel mogelijk. Als je aflevering 2 in de huidige uitgave uitspeelt, kun je bij het verschijnen van aflevering 3 direct beginnen. In theorie hoef je dan niet alsnog aflevering 1 en 2 te spelen, al hopen we natuurlijk dat je dat wel doet, want er is veel veranderd en verbeterd sinds hun oorspronkelijke verschijnen.

5be3884b7e646_rabbitskinhat2.thumb.png.8ce1a6c170e12665d3cab916fe13f7db.png

Nieuwe uitgave Overlevingsmodus per december
Okee, om je niet geheel verstoken van volstrekt nieuw materiaal achter te laten: voor het einde van 2018 komen we met een nieuwe (gratis) uitgave voor de Overlevingsmodus. Ik wil nog niets van de inhoud ervan verklappen: daar wijd ik graag een apart Ontwikkelaarslog aan. Wat ik wel kan zeggen is dat het het volgende zal omvatten: een nieuw met de hand te vervaardigen hoofddeksel, een nieuwe uitdaging, een nieuwe wijze van conditieverlies, een aantal verbeteringen in de gebruikersomgeving, een aantal aanpassingen in de spelomgeving alsmede een aantal foutoplossingen. En wie volgen er nog een aantal verrassingen, mits we ze op tijd gereed en beproefd kunnen hebben.

Wissen van opgeslagen speelbeurten Verhaalmodus

Dus, nog even als geheugensteuntje: we verwijderen alle opgeslagen spelbeurten van Winterstilte bij het installeren/instarten van de nieuwe versie in december.

  • Als je nog moet beginnen aan Winterstilte en het niet erg vindt om even te wachten, raden we je aan nog even te wachten tot december zodat je de herziene en enorm verbeterde versie van Aflevering 1 en 2 kunt spelen
  • Ben je nog bezig met een potje in Winterstilte dat je graag wilt afmaken voor wij de reutemeteut verwijderen, rond dat dan gauw af! Oude Winterstilte-potjes kun je in de nieuwe versie niet meer spelen. (Tip: met een GOG-licentie kun je oude versies van The Long Dark nog blijven spelen)
  • Heb je de twee afleveringen reeds uitgespeeld dan blijft deze prestatie ook in de nieuwe versie geldig. Je kunt je bij het verschijnen van aflevering 3 direct onderdompelen in het wel en wee van onze vliegende arts Astrid Greenwood.
  • Het wissen van oude speelbeurten heeft geen invloed op de opgeslagen avonturen in Winterstilte. Maak je je niet druk over de verhalende modus en speel vrolijk in de zandbak die Great Bear heet, ga je goddelijke gang!

buffer.gif.c10e5b682cced428263baf4de9c40979.gif

Tegen de tijd dat de nieuwe uitgave verschijnt, komen we met meer informatie over de nieuwe Overlevingsmodus. Bedankt voor het lezen, en als je dit log wilt bediscussiëren met andere leden van dit forum, steek dan van wal in het draadje hieronder.

Nogmaals dank voor het lezen!

@Raphael van Lierop

Edited by Luciën
Schoonheidsfoutjes verholpen
Link to comment
Share on other sites

Naar nu blijkt is The Long Dark niet meer te verkrijgen via Good Old Games, ofwel GOG.com. Dat betekent dat de tip voor het kunnen blijven spelen van de oude versie van The Long Dark niet meer geldig is. Alleen mensen die eerder al The Long Dark via GOG.com hebben gekocht kunnen ervoor kiezen de oude versie te blijven gebruiken.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share