Pwee

Low fps on new gaming laptop, please help

Recommended Posts

Hi,

Please, help me fix graphics performance issues with my new laptop.

I am a veteran player with 400+ hours in the game and I cannot wait for the new story mode to come out, but I am also excited about the new final sandbox patch changes.

I was running the game on an older laptop before, and had an OK performance on Medium quality setting on 1600x900. I recently bought a new gaming laptop with a better GPU, so I expected to be able to run the gam smoothly at least on high settings. I was disappointed to see that I got sluggish performance even on medium!

Some details:

Fps is 13-15 when on medium quality settings and 1600x900

Fps is 17-20 when on medium quality settings and 1366x768

Fps is 8-9 when on high quality settings and 1600x900

All of the above were produced on a bright day with no significant wind or snowdrift, no fog ingame. (It was Mystery lake, but pefromance is just as poor on other maps as well)

 

Laptop is connected to AC power and Windows power settings are set to maximize performance

AMD Settings desktop App options are on default

Ingame graphics settings are all on default

I tried to play around with activating or deactivating Vsync in the AMD settings desktop app, with no noticeable effect

All drivers are up to date according to Lenovo Companion, to Windows Update Manager, and to AMD Settings desktop app.

 

General system info

Windows Version - Windows 10 (64 bit)
System Memory - 8 GB
CPU Type - Intel(R) Core(TM) i5-7200U CPU @ 2.50GHz

 

Graphics driver info

Radeon Software Version - 17.6.2
Radeon Software Edition - Crimson ReLive
Radeon Settings Version - 2017.0612.1651.28496
Driver Packaging Version - 17.10.3211.1011-170612a-315159E-CrimsonReLive
Provider - Advanced Micro Devices, Inc.
2D Driver Version - 8.1.1.1599
Direct3D® Version - 9.14.10.01261
OpenGL® Version - 6.14.10.13476
OpenCL™ Version - 22.19.171.257
AMD Mantle Version - 9.1.10.0189
AMD Mantle API Version – 102400
AMD Audio Driver Version - Not Available
Vulkan™ Driver Version - 1.5.0
Vulkan™ API Version - 1.0.39

 

Graphics card info

Graphics Card Manufacturer - Powered by AMD
Graphics Chipset - AMD Radeon (TM) R7 M360
Device ID – 6900
Vendor ID – 1002
SubSystem ID – 3989
SubSystem Vendor ID - 17AA
Revision ID – 81
Bus Type - PCI Express 3.0
Current Bus Settings - PCI Express 3.0 x4
BIOS Version - 015.049.000.012
BIOS Part Number - BR46734.002
BIOS Date - 2016/02/02 02:07
Memory Size - 2048 MB
Memory Type - DDR3
Memory Clock - 1000 MHz
Core Clock - 984 MHz
Total Memory Bandwidth - 16 GByte/s
Memory Bit Rate - 2.00 Gbps

 

The laptop has an integrated graphics card as well:

Intel HD Graphics 620
Driver version: 21.20.16.4550

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Make sure that the game is not using your integrated gpu. You can see that from  the log file at: steamapps\common\TheLongDark\tld_Data\output_log.txt

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thank you FINDarkside, I checked the log and it indeed uses my integrated graphics card. How do I make the game use my dedicated graphics card?

Excerpt from the log file:

-- SystemInfo --
deviceType: Desktop
processorType: Intel(R) Core(TM) i5-7200U CPU @ 2.50GHz
processorCount: 4
systemMemorySize: 8035 Mb
operatingSystem: Windows 10  (10.0.0) 64bit
graphicsDeviceID: 0x5916
graphicsDeviceName: Intel(R) HD Graphics 620
graphicsDeviceType: Direct3D11
graphicsDeviceVendor: Intel
graphicsDeviceVendorID: 0x8086
graphicsDeviceVersion: Direct3D 11.0 [level 11.1]
graphicsMemorySize: 2111 Mb
graphicsShaderLevel: 50
supportsShadows: True

Edited by Pwee

Share this post


Link to post
Share on other sites
9 hours ago, Pwee said:

Thank you FINDarkside, I checked the log and it indeed uses my integrated graphics card. How do I make the game use my dedicated graphics card?

 

This is typically something you would setup in your graphics card software.  

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks for the suggestions.

I played around with the graphics setting in the Intel Graphics settings and the AMD Graphics setting. Now I can make TLD use my dedicated graphics card by setting both intel and AMD power play options to maximize performance when plugged in. Unfortunately, when TLD does use my dedicated graphics card I get the black screen on startup issue.

I browsed through some of the previous posts on black screen issues and found that support people always suggested to:

1. verify game files (done)

2. make sure drivers are up to date (done)

3. try switching to DX9 version.

So I switched to DX9 using the method described here: https://steamcommunity.com/app/305620/discussions/4/517141882711202992/

This seems to work to some extent. Now I can run the program, it uses dedicated card, and it runs smoothly in terms of responsiveness.

I still have some issues though:

- FPS is still kind of low (16-23, on ultra and medium respectively)
- Snow texture keeps shifting around when I move view/camera
- Every time I close the program it does not close properly, it says that "tld stopped working" and the windows is looking for solution for the problem.

Would it be possible to run the program properly using DX11 somehow? If not, can you help me with the above mentioned minor issues?

Edited by Pwee

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 6/20/2017 at 6:00 AM, Pwee said:

- Every time I close the program it does not close properly, it says that "tld stopped working" and the windows is looking for solution for the problem.

Hmm I get this too.. interesting that it might be linked to using DX9 (which I do because otherwise footprints and snow shelters don't render correctly)

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 6/16/2017 at 8:21 PM, Pwee said:

Hi,

Please, help me fix graphics performance issues with my new laptop .

I am a veteran player with 400+ hours in the game and I cannot wait for the new story mode to come out, but I am also excited about the new final sandbox patch changes.

I was running the game on an older laptop before, and had an OK performance on Medium quality setting on 1600x900. I recently bought a new gaming laptop with a better GPU, so I expected to be able to run the gam smoothly at least on high settings. I was disappointed to see that I got sluggish performance even on medium!

Some details:

Fps is 13-15 when on medium quality settings and 1600x900

Fps is 17-20 when on medium quality settings and 1366x768

Fps is 8-9 when on high quality settings and 1600x900

All of the above were produced on a bright day with no significant wind or snowdrift, no fog ingame. (It was Mystery lake, but pefromance is just as poor on other maps as well)

 

Laptop is connected to AC power and Windows power settings are set to maximize performance

AMD Settings desktop App options are on default

Ingame graphics settings are all on default

I tried to play around with activating or deactivating Vsync in the AMD settings desktop app, with no noticeable effect

All drivers are up to date according to Lenovo Companion, to Windows Update Manager, and to AMD Settings desktop app.

 

General system info

Windows Version - Windows 10 (64 bit)
System Memory - 8 GB
CPU Type - Intel(R) Core(TM) i5-7200U CPU @ 2.50GHz

 

Graphics driver info

Radeon Software Version - 17.6.2
Radeon Software Edition - Crimson ReLive
Radeon Settings Version - 2017.0612.1651.28496
Driver Packaging Version - 17.10.3211.1011-170612a-315159E-CrimsonReLive
Provider - Advanced Micro Devices, Inc.
2D Driver Version - 8.1.1.1599
Direct3D® Version - 9.14.10.01261
OpenGL® Version - 6.14.10.13476
OpenCL™ Version - 22.19.171.257
AMD Mantle Version - 9.1.10.0189
AMD Mantle API Version – 102400
AMD Audio Driver Version - Not Available
Vulkan™ Driver Version - 1.5.0
Vulkan™ API Version - 1.0.39

 

Graphics card info

Graphics Card Manufacturer - Powered by AMD
Graphics Chipset - AMD Radeon (TM) R7 M360
Device ID – 6900
Vendor ID – 1002
SubSystem ID – 3989
SubSystem Vendor ID - 17AA
Revision ID – 81
Bus Type - PCI Express 3.0
Current Bus Settings - PCI Express 3.0 x4
BIOS Version - 015.049.000.012
BIOS Part Number - BR46734.002
BIOS Date - 2016/02/02 02:07
Memory Size - 2048 MB
Memory Type - DDR3
Memory Clock - 1000 MHz
Core Clock - 984 MHz
Total Memory Bandwidth - 16 GByte/s
Memory Bit Rate - 2.00 Gbps

 

The laptop has an integrated graphics card as well:

Intel HD Graphics 620
Driver version: 21.20.16.4550

 

 

 

9
2

Buddy there  is no guarantee of electronic items 

Edited by markhascole

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now